jacnightingale Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Cześć, tym razem mam pytanie odnośnie koloru tła. Czy jest możliwość szybszego przełączania tła (np. za pomocą skrótu klawiaturowego) niż ta z poziomu opcji? Korzystam z najnowszej wersji ZWCAD Classic Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) (defun c:kolortla () (if (= (getvar "bkgcolor") 0) (setvar "bkgcolor" 7) (setvar "bkgcolor" 0) );if (princ) );defun kolortla taka funkcja zmienia z czarnego na białe i odwrotnie Edytowane 14 Października 2016 przez gruzin jacnightingale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 37 minut temu, gruzin napisał: (defun c:kolortla () (if (= (getvar "bkgcolor") 0) (setvar "bkgcolor" 7) (setvar "bkgcolor" 0) );if (princ) );defun kolortla taka funkcja zmienia z czarnego na białe i odwrotnie zgrabniej może być tak: (setvar "BKGCOLOR" (abs (- 7 (getvar "BKGCOLOR")))) gruzin i jacnightingale 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 14 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Szybka i skuteczna pomoc, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 18 minut temu, kojacek napisał: zgrabniej może być tak: (setvar "BKGCOLOR" (abs (- 7 (getvar "BKGCOLOR")))) tak jest dużo zgrabniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Ponadto dla użytkowników (nie tylko) AutoCAD-a (który nie ma zmiennej "BKGCOLOR"), od wielu już lat, taki oto przełącznik: https://kojacek.wordpress.com/autolisp/interfejsy/kolor-tla-ekranu-graficznego-autocad-a/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Ja sie dołączę..... zamiast czarnego używam koloru RBG 30,40,48 jak to by było naprzemiennie z białym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 13 godzin temu, Martin_S napisał: Ja sie dołączę..... zamiast czarnego używam koloru RBG 30,40,48 jak to by było naprzemiennie z białym? Jeśli zadziała mój kod z linku który podałem powyżej to właśnie tak. Jego działanie polega na zamianie kolorów dwóch elementów: tła ekranu graficznego i krzyża nitek, bowiem przez domniemanie przyjmuje się że są ustawione kontrastowo. Zatem jeśli tło masz RGB 30,40,48 a krzyż biały, polecenie BKG zamieni ten stan rzeczy: tło stanie się białym a kursor RGB 30,40,48. Oczywiście dotyczy to każdej pary kolorów, ustawionych jako tło i krzyż nitek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi