mizer82 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam. Chciałbym pozdrowić społeczność Forum na początku mojego pierwszego postu. Do tej pory korzystałem z Forum bez rejestracji i w wielu przypadkach pomogło. Jednak teraz nie mogę znaleźć odpowiedzi więc zakładam temat. Narysowałem rysunek w 3D i próbuję go zwymiarować, jednak po zaznaczeniu wymiaru wyświetla go gdzie indziej (jest odsunięty). Wymiarując na płaszczyznach jest ok jednak po przejściu do widoku 3D linie wymiarowe są odsunięte od obiektu. Proszę o wyrozumiałość jeśli to jakaś pierdoła i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam na forum. proszę o podanie numeru wersji programu ZWCAD - polecenie vernum Może mogłoby pomóc polecenie FLATTEN lub solprof? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) pomogło by tworzenie lokalnego układu współrzednych XYZ z płaszczyzną XY zaczepionej na płaszczyznie bryły na której miały by być umieszczane wymiary. Dotyczy to dowolnej wersji ZWCAD nawet od wersji intellicadowej 2008 przykład: Wymiar w płaszczyźnie okapu Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mizer82 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Dzięki Martin_S pomogło. Trochę to jednak kłopotliwe zmieniać początek układu dla każdego wymiaru. BTW moja wersja to ZWCAD 2012 Pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi