NCD Posted October 9, 2015 Report Share Posted October 9, 2015 Zauważyłem że funkcja offset działa błędnie jeśli używamy jej we własnym układzie współrzędnych stworzonym np przez 3 punkty. Niemożliwe jest offsetowanie do środka jakiejś figury. Zawsze otrzymujemy odsunięcie na zewnątrz. Wszystko działa w globalnym układzie współrzędnych i w widokach ( Lewy/prawy/ tył przód ) Tak więc konieczne jest przejście do odpowiedniego widoku i w nim użycie tej funkcji. Błąd już zgłosiłem. ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 Prosze pokać to na grafikach, bo mi działa ok (offset na prostokącie w układzie lokalnym wg 3 punktów). Chyba ze cos nie rozumiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NCD Posted October 12, 2015 Author Report Share Posted October 12, 2015 (edited) W marnej jakości i na szybko. Wpierw widać gdzie jest błąd . Offset następuje na zewnątrz prostokąta pomimo wskazania jego wnętrza. Kiedy patrzymy w widoku z boku już jest OK https://youtu.be/bO9HFTmzZcI Edited October 12, 2015 by NCD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 Witam Być może problem z kierunkiem odsunięcia związany jest z kierunkiem osi Z lokalnego układu współrzędnych. Informację przekażemy do producenta. Rozwiązaniem zastępczym jest odwrócenie obiektu przez chociażby funkcję 3Dorbit i wskazanie punktu z drugiej strony. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NCD Posted October 12, 2015 Author Report Share Posted October 12, 2015 (edited) U mnie odwrócenie poprzez 3Dorbit nie działa ale jak pokazałem wystarczy na chwile przejść na widok z boku aby zadziałało poprawnie. Całe szczęście że udaje się to obejść, bo często używam tej funkcji w dowolnych układach współrzędnych . Edited October 12, 2015 by NCD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts