Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swoje rysunki rysuję z wykorzystaniem dużej ilości zagnieżdżonych bloków, co umożliwia odwzorowanie struktury całego budynku w CADzie bez nakładek. Korzystam z WIPEOUTów do przysłaniania elementów znajdujących się niżej w rysunku. Wszystko działało ok, do dziś. Mam blok w którym nie mogę przesunąć elementów POD inne już istniejące elementy rysunku. Otrzymuję taki oto komunikat:

_ai_draworder _Back Częściowe zagnieżdżone zaznaczenie ODNEDYCJA 
spowodowało zablokowanie polecenia PORZWYŚ. Nieznane polecenie "BACK". Naciśnij 
klawisz F1 by uzyskać pomoc!!

Czy ktoś potrafi przetłumaczyć treść tego błędu na język ludzki? ;) ;)

Występuje również drugi błąd. kreskowanie HONEY w zależności od bieżącego układu współrzędnych się rozsypuje i np w pewnych przypadkach wygląda jak krzyżyki... Po przekopiowaniu kreskowania do czystego rysunku i wejściu w jego edycję wraca do normalnego oczekiwanego wyglądu....

vernum = "2014.06.25(24082)"
Opublikowano

Witam

PORZWYŚ to nic innego jak DRAWORDER, a prawdopodobnie BACK powinno być wpisane z podkreśleniem na początku _BACK -stąd informacja o nieznanym poleceniu. Jeśli chodzi o kreskowanie, to można spróbować w ramach tego samego rysunku przenieść właściwości w poprawnego kreskowania przez _MATCHPROP.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Polecenia rozumiem, ale chodzi o treść błędu. Polecenie PORZWYŚ (DRAWORDER) wykonane w czasie edycji bloku generuje powyższy komunikat o błędzie, którego treści nie rozumiem. Problem z BACK to już tylko drugorzędna sprawa - wynik błędu w czasie zainicjowania polecenia DRAWORDER.

Z problemem poradziłem sobie tak, że rozbiłem blok, a następnie z jego elementów zdefiniowałem taki sam i wewnątrz tego nowego bloku polecenie DRAWORDER działa już poprawnie.

Z kreskowaniem nie jest tak prosto ponieważ mam wszystkie w blokach. zresztą nie mogę uzyskać poprawnego, bo za każdy razem wzór jest błędny. Na roboczo pomogło otwarcie rysunku w innym darmowych CADzie, wejście w edycje kreskowania i wyjście - wzór wrócił do poprawnego wyglądu.

Opublikowano

Ciężko stwierdzić co mogło być przyczyną problemu. Prawdopodobnie blok tak został zdefiniowany, że wspomniane polecenie nie mogło być wykonane na elementach w tym bloku. W przypadku kreskowania, wzór zapisywany jest także w rysunku. Jeśli kreskowanie jest niepoprawnie wyświetlone/przeskalowane i tak zostanie zapisane, to może pojawić się sytuacja opisana jak powyżej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Z kreskowaniem to podejrzewam, że problem jest gdzieś w "okolicach" kwestii "Szerokość pisaka ISO". Wzór HONEY nie ma zdefiniowanego tego parametru normalnie, ale w tych uszkodzonych kreskowaniach w oknie właściwości pojawia się wartość 1mm, a w normalnie dla tego wzoru pole jest puste....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.