Martin_S Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Natknąłem sie u siebie z takim niepożądanym zjawiskiem: Jesli rysujemy ściany różnomateriałowe w wersji ZWCAD ARCHITECTURE 2014 to w zależności o użytego materiału taka jest warstwa konturu ściany i tak: materiał żelbet - kontur A-WALL-CONC cegła - kontur A-WALL-BRIC mur nienośny - A-WALL-FILL ściana szklana - A-WALL-GLAZ ściana lekka - A-WALL-MOVE natomiast wypełnienie jest na A-HATCH, na razie w wersji 2014 ok, tu także ściany inteligentnie łaczą sie w węzłach. Nastepnie zapis, zamkniecie i otwarcie w wersji 2015 obok tych ścian z wersji 2014 rysujemy to samo tj. ściany różnomateriałowe narzędziem od ścian z wersji 2015. Tu także tworzą się "inteligentne" połączenia węzłów w zależności od materiału ściany, ale jest "problem" mimo definiowania różnych materiałów, ściana nie rozróżnia ich i umieszcza wszystko na 1 warstwie domyślnej A-WALL-BRIC. Po zapisie w 2015, zamykamy i otwieramy w wersji 2014 i ściany parametryczne AEC już nimi nie są, stały sie płaskimi rzutami. Ponadto węzły ścian uległy popsuciu, nie ma inteligentnych połączeń ścian z wersji 2014, natomiast w 2015. Wcześniej tego nie wyłapałem, dopiero przy mieszaniu materiałów to zaobserwowałem. Albo to sie u mnie tylko coś "popsuło" albo to globalny problem kazdego uzytkownika wersji 2015. popsute pliki dwg walls-test.dwg walls-test1.dwg Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Wynika to z tego, że sposób tworzenia ścian w obu tych wersjach jest różny. Wersja 2014 nie posiada możliwości tworzenia, a tym samym edycji ścian warstwowych z wersji 2015, które są tworzone w inny sposób. Stąd też nie można edytować ścian z wersji 2015 w wersji 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Chyba nie do końca się rozumiemy. Nie mam pretensji o 2014. Tylko problem jest z 2015. Ok to że to 2 osobne systemy tworzenia ścian to wiem także, i brak kompatybilnosci miedzy nimi. Problemem jest w wersji 2015 to że jak biorę żelbet to kontur sciany wielowarstwowej winien być na warstwie A-WALL-CONC a nie A-WALL- BRIC, jak biorę ścianę kamienną to kontur sciany wielowarstwowej winien byc na warstwie A-WALL-STON, jesli sciana nienośna to kontur A-WALL-FILL, a to ciągle domyślnie kontur nadawany jest jako A-WALL-BRIC. Ma to kolosalne znaczenie podczas konwersji/eksportu do np. 3D. Różny materiał to odpowiednia bryła ściany na odpowiedniej warstwie. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Rozumiem, zgłoszę problem do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ale czy to problem mój czy u Was to samo sie dzieje, chyba poprosze o pomoc zdalną i pokaż w czym jest problem zasadniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Tak jak pisałam wcześniej zgłoszę problem. Myślę, że połączenie nie jest konieczne, ponieważ rozumiemy na czym polega problem zasadniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 W takim razie przedstawię to jakbym to widział wg siebie tj. zestawię wersję aktualną, starą i pokaże wersję wg mnie "właściwą" w wariancie 2D i 3D: Wersja bieżąca 2015 tj. wszystko na 1 warstwie A-WALL-BRIC ma to konsekwencje w 3D Poniżej grafiki jakbym to widział w wersji 2D i 3D po nowemu 2D 3D (prosze spojrzeć na węzły połaczeń 3D, ściana żelbetowa jest nadrzędna, druga jest kamienna, trzecia murowana, na końcu ściana szklana) tu jest plik DWG jak bym to widział. walls-test2-ver2015.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Próba obchodzenia problemu w trybie 3D jest nie do "obronienia" podczas renderowania modelu jesli nadamy eksport AEC do 3D ale powierzchniowego, w strefach połączeń wychodzą rażące oko brzydkie efekty renderowań. wygląda to fatalnie plik DWG+katalog z ARTISANa MODEL_DWG+ARTISAN_KATALOG.zip Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Zbyt dobrze sie znamy , ja tak łatwo nie odpuszczam, bez urazy :hi: , pokaże jak dzięki rekomendowanemu modelowaniu węzłów w 3D renderowanie jest o "niebo" lepsze :) plik DWG po eksporcie z AEC do 3D (ale po korekcie) + katalog ARTISANa plik_DWG+Katalog_Artisan_rozwiazanie rekomendowane do 2015.zip Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeśli nie można automatycznie tworzyć ścian wielowarstwowych lub pojedynczych z materiałem konstrukcyjnym dominującym na przyporządkowanych warstwach, to można to zrobić ręcznie tworząc odrębne warstwy dla poszczególnych ścian, a parament siły warstwy będzie decydował co w węźle przechodzi a co nie przechodzi. węzły 3D poprawiamy ręcznie wykorzystując narzędzie nóż/SLICE i łączenie brył solidowych (met. booleanowska) 3D przed poprawką 3D po poprawce to potwierdza HELP " Wall Material Wall material refers to the type of main wall material, which could control the two-dimensional expression of wall. Walls of same material will form a whole in the two-dimensional drawing. The system specifies that walls of low-priority material will be separated by the walls of high-priority material when they meet. Walls of various materials can be sorted to the following from high to low priority: reinforced concrete wall, stone wall, brick wall, filler wall, glass curtain wall and light partition. It can be interpreted that high-priority means high strength. The following figure shows the separation relationship (determined by priority) of walls with various materials: vGlass curtain wall differs from the walls of other material in the three-dimensional expression. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi