perlon Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam. Zauważyłem taką oto przypadłość. Rysunek zawiera kilka Xref'ów. Domyślny format zapisu ustawiony na AutoCAD2010 i w takim się zapisuje każdy otwarty plik. Jednak gdy wejdę w edycję referencji (RefEdit) i zapiszę zmiany podpięta referencja jest zapisywana w formacie AC1027 czyli AutoCAD2013. Inni koledzy mający niższe wersje automatycznie tracą dostęp do referencji. Muszę wtedy otworzyć osobno plik referencji i zapisać go w formacie AutoCAD2010. Generalnie lipa bo RefClose Save nie ma opcji wyboru formatu pliku i oczywistym byłoby żeby używał formatu ustawionego globalnie ewentualnie formatu w jakim jest sama referencja. Wersja ZwCAD'a vernum = "2014.09.20(25578)" z pakietu Architectural 2015. Proszę o zgłoszenie tego jako bug'a i ewentualnie radę jak to ustawić żeby było dobrze. Martin_S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Potwierdzam to co wyżej na swoim przykładzie DWG. Obejście problemu (uciążliwe): Daną referencję otworzyć, pozmieniać co się da i zapisać w dowolnym formacie <=DWG2010 i wtedy Plik z referencjami będzie widoczny, sprawdzono na starym ZWCAD2012 może dodatkowe polecenie by się przydało do zapisów automatycznych zmian w XREF-ach? np. REFSAVE [R14/2000/2004/2007/2010/2013/DXF/TEMPLATE] <2010> Edytowane 4 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Obejście problemu jest takie że jak pozmieniam coś w Xref'ie ( wolę tak bo widzę kontekst w jakim się znajduję ) to po zapisie otwieram osobno dwg'a save, wychodzę i mam w takim formacie jak trzeba. Nie muszę zmieniać formatu bo mam ustawiony globalnie taki jak trzeba. Tylko ZwCAD przy zapisywaniu Xref'ów to ignoruje. Bardziej liczyłem na podpowiedź co i jak ustawić żeby nie trzeba było każdy plik dotykać dwa razy. Raz żeby edytować, drugi raz, zapisać żeby inni widzieli co zmieniłem. Chyba o to chodzi w referencjach i pracy grupowej żeby mieć wspólne zasoby. Edytowane 4 Lutego 2015 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Racja, przecież w ustawieniach globalnych sami decydujemy o formacie zapisu czy to 2010 czy inny, i to winno miec przełożenie na XREFy także, wtedy propozycja w/w polecenia REFSAVE jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi