perlon Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Witam. Zauważyłem taką oto przypadłość. Rysunek zawiera kilka Xref'ów. Domyślny format zapisu ustawiony na AutoCAD2010 i w takim się zapisuje każdy otwarty plik. Jednak gdy wejdę w edycję referencji (RefEdit) i zapiszę zmiany podpięta referencja jest zapisywana w formacie AC1027 czyli AutoCAD2013. Inni koledzy mający niższe wersje automatycznie tracą dostęp do referencji. Muszę wtedy otworzyć osobno plik referencji i zapisać go w formacie AutoCAD2010. Generalnie lipa bo RefClose Save nie ma opcji wyboru formatu pliku i oczywistym byłoby żeby używał formatu ustawionego globalnie ewentualnie formatu w jakim jest sama referencja. Wersja ZwCAD'a vernum = "2014.09.20(25578)" z pakietu Architectural 2015. Proszę o zgłoszenie tego jako bug'a i ewentualnie radę jak to ustawić żeby było dobrze. Martin_S 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 (edited) Potwierdzam to co wyżej na swoim przykładzie DWG. Obejście problemu (uciążliwe): Daną referencję otworzyć, pozmieniać co się da i zapisać w dowolnym formacie <=DWG2010 i wtedy Plik z referencjami będzie widoczny, sprawdzono na starym ZWCAD2012 może dodatkowe polecenie by się przydało do zapisów automatycznych zmian w XREF-ach? np. REFSAVE [R14/2000/2004/2007/2010/2013/DXF/TEMPLATE] <2010> Edited February 4, 2015 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted February 4, 2015 Author Report Share Posted February 4, 2015 (edited) Obejście problemu jest takie że jak pozmieniam coś w Xref'ie ( wolę tak bo widzę kontekst w jakim się znajduję ) to po zapisie otwieram osobno dwg'a save, wychodzę i mam w takim formacie jak trzeba. Nie muszę zmieniać formatu bo mam ustawiony globalnie taki jak trzeba. Tylko ZwCAD przy zapisywaniu Xref'ów to ignoruje. Bardziej liczyłem na podpowiedź co i jak ustawić żeby nie trzeba było każdy plik dotykać dwa razy. Raz żeby edytować, drugi raz, zapisać żeby inni widzieli co zmieniłem. Chyba o to chodzi w referencjach i pracy grupowej żeby mieć wspólne zasoby. Edited February 4, 2015 by perlon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Racja, przecież w ustawieniach globalnych sami decydujemy o formacie zapisu czy to 2010 czy inny, i to winno miec przełożenie na XREFy także, wtedy propozycja w/w polecenia REFSAVE jest bez sensu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts