Edycja i zapisywanie XREF'ów

perlon

Recommended Posts

Witam.

Zauważyłem taką oto przypadłość. Rysunek zawiera kilka Xref'ów. Domyślny format zapisu ustawiony na AutoCAD2010 i w takim się zapisuje każdy otwarty plik. Jednak gdy wejdę w edycję referencji (RefEdit) i zapiszę zmiany podpięta referencja jest zapisywana w formacie AC1027 czyli AutoCAD2013. Inni koledzy mający niższe wersje automatycznie tracą dostęp do referencji. Muszę wtedy otworzyć osobno plik referencji i zapisać go w formacie AutoCAD2010. Generalnie lipa bo RefClose Save nie ma opcji wyboru formatu pliku i oczywistym byłoby żeby używał formatu ustawionego globalnie ewentualnie formatu w jakim jest sama referencja.

Wersja ZwCAD'a vernum = "2014.09.20(25578)" z pakietu Architectural 2015.

Proszę o zgłoszenie tego jako bug'a i ewentualnie radę jak to ustawić żeby było dobrze.

Potwierdzam to co wyżej na swoim przykładzie DWG.

Obejście problemu (uciążliwe):

Daną referencję otworzyć, pozmieniać co się da i zapisać w dowolnym formacie <=DWG2010 i wtedy Plik z referencjami będzie widoczny, sprawdzono na starym ZWCAD2012

post-140-0-53355700-1423055774_thumb.jpg

post-140-0-89746600-1423055775_thumb.jpg

może dodatkowe polecenie by się przydało do zapisów automatycznych zmian w XREF-ach? 

np. REFSAVE [R14/2000/2004/2007/2010/2013/DXF/TEMPLATE] <2010>

Edited by Martin_S

Obejście problemu jest takie że jak pozmieniam coś w Xref'ie ( wolę tak bo widzę kontekst w jakim się znajduję ) to po zapisie otwieram osobno dwg'a save, wychodzę i mam w takim formacie jak trzeba. Nie muszę zmieniać formatu bo mam ustawiony globalnie taki jak trzeba. Tylko ZwCAD przy zapisywaniu Xref'ów to ignoruje. Bardziej liczyłem na podpowiedź co i jak ustawić żeby nie trzeba było każdy plik dotykać dwa razy. Raz żeby edytować, drugi raz, zapisać żeby inni widzieli co zmieniłem. Chyba o to chodzi w referencjach i pracy grupowej żeby mieć wspólne zasoby.

Edited by perlon