Rozmiar pliku .dwg - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze zmniejszeniem rozmiaru rysunku .dwg w ZWCAD+ 2015. Plik ma rozmiar aż 38 MB i bardzo trudno się na nim pracuje (czasem się zawiesza). Próbowałem funkcji purge ale niewiele to dało, wczytałem również aplikację z tego tematu : http://forum.cad.info.pl/topic/718-czyszczenie-rysunku-z-filtrow-warstw/i również nie pomogło. 

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ? Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam

Jeśli w rysunku znajduje się wiele obiektów, to będzie miał on duży rozmiar. Jeśli było wykonane polecenie purge, to obawiam się, że nie uda się znacznie zmniejszyć rysunku. Proszę spróbować jeszcze zapisać rysunek do formatu dwg2010. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli to system Windows 7 (64bit)to powinien pomóc w płynnej obsłudze dużych plików Zwcad 2015 SP1 (obsługa do 4GB RAM), więcej ram też się przyda. Renderowalem >130MB plik dwg (zużycie max ok. 3GB ram z 16GB).

Opublikowano

Przepraszam, ale  chyba nie rozumiem co dokładnie ma Pan na myśli. Mógłbym poprosić o sprecyzowanie?

Witam

Chodziło mi o to, że bardzo często w rysunku elementy są niepotrzebnie powielane. Później np. taki element przekreślamy, a obok dokonujemy poprawek. Takie elementy można usunąć.

Pozdrawiam