asystent2 Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Witam, mam problem ze zmniejszeniem rozmiaru rysunku .dwg w ZWCAD+ 2015. Plik ma rozmiar aż 38 MB i bardzo trudno się na nim pracuje (czasem się zawiesza). Próbowałem funkcji purge ale niewiele to dało, wczytałem również aplikację z tego tematu : http://forum.cad.info.pl/topic/718-czyszczenie-rysunku-z-filtrow-warstw/i również nie pomogło. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ? Byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Witam Jeśli w rysunku znajduje się wiele obiektów, to będzie miał on duży rozmiar. Jeśli było wykonane polecenie purge, to obawiam się, że nie uda się znacznie zmniejszyć rysunku. Proszę spróbować jeszcze zapisać rysunek do formatu dwg2010. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asystent2 Posted January 23, 2015 Author Report Share Posted January 23, 2015 Niestety nic to nie dało. To dziwne, bo bardzo podobny rysunek waży zaledwie 12MB... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Witam Być może jest możliwość usunięcia niepotrzebnych obiektów z rysunku. Bardzo często zdarza się, że te same obiekty są kopiowane w różne miejsca. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asystent2 Posted January 23, 2015 Author Report Share Posted January 23, 2015 Przepraszam, ale chyba nie rozumiem co dokładnie ma Pan na myśli. Mógłbym poprosić o sprecyzowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Jeśli to system Windows 7 (64bit)to powinien pomóc w płynnej obsłudze dużych plików Zwcad 2015 SP1 (obsługa do 4GB RAM), więcej ram też się przyda. Renderowalem >130MB plik dwg (zużycie max ok. 3GB ram z 16GB). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Przepraszam, ale chyba nie rozumiem co dokładnie ma Pan na myśli. Mógłbym poprosić o sprecyzowanie? Witam Chodziło mi o to, że bardzo często w rysunku elementy są niepotrzebnie powielane. Później np. taki element przekreślamy, a obok dokonujemy poprawek. Takie elementy można usunąć. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts