beny1014 Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Witam, po narysowaniu własnego rysunku za pomocą współrzędnych x,y,z postanowiłem pocieniować jego ścianki aby zobaczyć jak mniej-więcej będzie wyglądać w rzeczywistości. Okazało się, że bryły wygenerowane przez program nabierają koloru a mój rysunek nie. Czy ktoś wie o co chodzi? Quote
pawmal Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Witam Wszystko zależy od tego jakie elementy są użyte w rysunku. Jeśli model utworzony jest z np. linii, to wykonanie cieniowania nie będzie możliwe. Cieniowanie można wykonać m.in na bryłach i powierzchniach 3D, regionach,... Pozdrawiam Quote
beny1014 Posted October 7, 2014 Author Report Posted October 7, 2014 Jest z linii, czy jest program który to ,,pokoloruje"? Quote
pawmal Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Można zamienić te linie na regiony przy użyciu funkcji region i wtedy będzie można wykonać cieniowanie. Pozdrawiam Quote
Martin_S Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Można np. kolorować osobno powierzchnie bryły solidowej, powierzchniowej też Quote
beny1014 Posted October 7, 2014 Author Report Posted October 7, 2014 Po utworzeniu regionów cieniowanie się pojawiło, ale przy obracaniu jest ono znacznie oddalone od rysunku, z przodu widać samą siatkę, a cieniowanie gdzieś daleko daleko. Quote
beny1014 Posted October 7, 2014 Author Report Posted October 7, 2014 Poradziłem sobie robiąc to z odpowiednich brył, dzięki za podpowiedzi. Quote
beny1014 Posted October 7, 2014 Author Report Posted October 7, 2014 Mam pytanie co do drukowania takiego rysunku. Po zaznaczeniu go w podglądzie wydruku widać same linie bez ścieniowanych ścian. Nie da się wydrukować ścieniowanego obrazu? Quote
pawmal Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Istotnie, drukowanie obiektów cieniowanych nie jest obecnie obsługiwane. W celu wydruku można posłużyć się w tym wypadku przeglądarką DWGTrueView. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts