beny1014 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Witam, po narysowaniu własnego rysunku za pomocą współrzędnych x,y,z postanowiłem pocieniować jego ścianki aby zobaczyć jak mniej-więcej będzie wyglądać w rzeczywistości. Okazało się, że bryły wygenerowane przez program nabierają koloru a mój rysunek nie. Czy ktoś wie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Witam Wszystko zależy od tego jakie elementy są użyte w rysunku. Jeśli model utworzony jest z np. linii, to wykonanie cieniowania nie będzie możliwe. Cieniowanie można wykonać m.in na bryłach i powierzchniach 3D, regionach,... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beny1014 Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Jest z linii, czy jest program który to ,,pokoloruje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Można zamienić te linie na regiony przy użyciu funkcji region i wtedy będzie można wykonać cieniowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Można np. kolorować osobno powierzchnie bryły solidowej, powierzchniowej też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beny1014 Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Po utworzeniu regionów cieniowanie się pojawiło, ale przy obracaniu jest ono znacznie oddalone od rysunku, z przodu widać samą siatkę, a cieniowanie gdzieś daleko daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beny1014 Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Poradziłem sobie robiąc to z odpowiednich brył, dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beny1014 Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Mam pytanie co do drukowania takiego rysunku. Po zaznaczeniu go w podglądzie wydruku widać same linie bez ścieniowanych ścian. Nie da się wydrukować ścieniowanego obrazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Istotnie, drukowanie obiektów cieniowanych nie jest obecnie obsługiwane. W celu wydruku można posłużyć się w tym wypadku przeglądarką DWGTrueView. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi