Recommended Posts

Posted

Witam!

Niestety nie znam zbyt dobrze tego programu a musze w trybie pilnym wykonać jeden na pozór prosty manewr.

Mam pewien rysunek który wrzucę poniżej. Na liniach zaznaczone są okręgi/sześciokąty. Muszę zmienić ich rozmiar. 

Czy mogę je jakoś sprawnie zgrupować i zmniejszyć? Bardzo prosze o szybką odpowiedź.

post-827-0-95251300-1404474450_thumb.png

Posted

Witam

Proszę zaznaczyć wszystkie okręgi najlepiej przez prawy przycisk myszy ->Szybki wybór i na pasku właściwości (Ctrl+1) wpisać żądaną wartość np. promienia.

Poniżej zrzut. Natomiast w celu odświeżenia rysunku potrzeba wpisać regen w pasku poleceń

post-325-0-17665000-1404474751_thumb.png

Pozdrawiam

Posted

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pojawiło się jeszcze jedno pytanie... Jak mogę wyświetlić na rysunku dokładne odległości jakie są pomiędzy danymi punktami?

Posted

Proszę skorzystać z funkcji wymiarowania ->Wymiar normalny (chyba, że ma być zmierzona długość po łuku) lub wpisać w pasku poleceń ODLEG (_DIST) i wskazać dwa punkty.

post-325-0-45147600-1404475821_thumb.png

Pozdrawiam

Posted

Dziękuję ponownie.

obiekty które mam na rysunku jednak nie są okręgami, a ośmiokątami i funkcja promień nie chce działać.. da się to jakoś uratować?

Posted

Nie przychodzi mi nic do głowy jak automatycznie można te obiekty zmniejszyć- chyba pozostaje funkcja do skalowania.

Pozdrawiam

Jedynym problemem jaki widzę, to prawidłowy wybór obiektów. Myślę jednak że 8-10 linijek rozlazłego kodu LISP-owego, załatwiło by sprawę.