Problem z obiektem 3d group

MSikora

Recommended Posts

Witam,

mam problem z obiektem utworzonym poleceniem 3D group. Obiekt widać tylko i wyłącznie wtedy gdy opcją shade jest 2d wireframe. Włączenie jakiejkolwiek innej opcji shade powoduje zniknięcie obiektu. Obiekt pojawia się gdy z powrotem przejdę na 2d wireframe.

ZWCAD ENG 2014+ vernum = "2013.10.31(17416)"

Proszę o pomoc

Prosze przejrzeć mój watek jak z tego wybrnąć str. 4, prosze przejrzec rozwiązania , które wyłapałem.

"

Napisano 12 wrzesień 2013 - 21:30

Osobiście uważam, że ten poniższy "bug" jest krokiem wstecz.

Wersja alfa ZWCAD ARCH. 2012+ wyświetlała w trybie 3D w aksonometrii  cały budynek  w postaci osobnych bloków 3D poszczególnych kondygnacji.

W wersji ZWCAD ARCH. 2014+ w trybie 3D w aksonometrii  budynek znika, ale rozbity w osobne bryły 3D wyświetla już poprawnie.

Wersja szkieletowa 2D jest wyświetlana poprawnie."

http://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonali%C4%87-w-zwcad-architecture/page-4

Edited by Martin_S

• 2 weeks later...

ten problem można samemu rozwiązać:

wysunąć na bok blok kondygnacji np nr1 np o 50000 w lewo , rozbic i utworzyc ponownie blok np. z nazwą KONDYGNACJA_01 z punktem bazowym bloku w tzw. punkcie dopasowania,

potem ten blok wsunąć w prawo z powrotem o te 50000 i tryb wyswietlania SHADE GOURAUD działa :) ...prosty i skuteczny myk, ale zajmuje czas.

Zgadza się, ale przy dużej ilości zmian i korekt dla danej , wybranej kondygnacji dzięki tej "dłuższej" metodzie mam pewniejszą kontrolę nad całym modelem złożeniowym budynku oraz nad zmianami w poszczególnych , wybranych kondygnacjach, tylko dlatego że poszczególne kondygnacje są blokami. W zależności od potrzeb można wybrać metodologię pod własne potrzeby do dalszej obróbki CAD. :)

Edited by Martin_S