MSikora Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Witam, mam problem z obiektem utworzonym poleceniem 3D group. Obiekt widać tylko i wyłącznie wtedy gdy opcją shade jest 2d wireframe. Włączenie jakiejkolwiek innej opcji shade powoduje zniknięcie obiektu. Obiekt pojawia się gdy z powrotem przejdę na 2d wireframe. ZWCAD ENG 2014+ vernum = "2013.10.31(17416)" Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 (edited) Prosze przejrzeć mój watek jak z tego wybrnąć str. 4, prosze przejrzec rozwiązania , które wyłapałem. " Napisano 12 wrzesień 2013 - 21:30 Osobiście uważam, że ten poniższy "bug" jest krokiem wstecz. Wersja alfa ZWCAD ARCH. 2012+ wyświetlała w trybie 3D w aksonometrii cały budynek w postaci osobnych bloków 3D poszczególnych kondygnacji. W wersji ZWCAD ARCH. 2014+ w trybie 3D w aksonometrii budynek znika, ale rozbity w osobne bryły 3D wyświetla już poprawnie. Wersja szkieletowa 2D jest wyświetlana poprawnie." http://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonali%C4%87-w-zwcad-architecture/page-4 Edited May 29, 2014 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awarch Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Zanikanie obiektów wykonanych poleceniem 3D Group po wykonaniu operacji Shade jest nam znane i zgłoszone producentowi programu. Poinformuję Państwa na forum jak tylko problem zostanie rozwiązany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 ten problem można samemu rozwiązać: wysunąć na bok blok kondygnacji np nr1 np o 50000 w lewo , rozbic i utworzyc ponownie blok np. z nazwą KONDYGNACJA_01 z punktem bazowym bloku w tzw. punkcie dopasowania, potem ten blok wsunąć w prawo z powrotem o te 50000 i tryb wyswietlania SHADE GOURAUD działa :) ...prosty i skuteczny myk, ale zajmuje czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
awarch Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 Można rozwiązać to w łatwiejszy sposób, jedynie poprzez rozbicie. Wtedy obiekt w widoku Shade View będzie widoczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 (edited) Zgadza się, ale przy dużej ilości zmian i korekt dla danej , wybranej kondygnacji dzięki tej "dłuższej" metodzie mam pewniejszą kontrolę nad całym modelem złożeniowym budynku oraz nad zmianami w poszczególnych , wybranych kondygnacjach, tylko dlatego że poszczególne kondygnacje są blokami. W zależności od potrzeb można wybrać metodologię pod własne potrzeby do dalszej obróbki CAD. :) Edited June 11, 2014 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts