awarch Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Kolejnym krokiem jaki przedstawię w programie ZWCAD Architecture będzie wrysowanie płyty stropowej. Służy do tego funcja 3D Tools ->Slab. Po wybraniu polecenia pojawia się okno ustawień parametrów płyty stropowej, gdzie możemy zdefiniować jej grubość oraz poziom wierzchu płyty. Rysowanie płyty stropowej może odbywać się na kilka sposobów (do wyboru na dolnym pasku poleceń): poprzez oznaczenie za pomocą zamkniętej polilinii obrysu płyty [closed curves] poprzez oznaczenie obrysu płyty za pomocą prostokąta [rectangular slab] "ręcznie" zaznaczając obrys płyty "punkt po punkcie" wybierając opcję [draw slab] Po wrysowaniu płyty mamy możliwość jej edycji poprzez dodanie otworów, usunięcie otworów, zmianę położenia płyty na wysokości, ustawienie offsetu, zmianę grubości płyty czy też ustawienie widoczności krawędzi. Poniżej zamieszczam kilka screenów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Czy istnieje jakaś funkcja która wyrównywała by wysokość ścian do spodniego poziomu płyty stropowej (coś jak align wall to roof)? Chodzi mi o wersję 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Nie ma ...ale można to szybko wykonać poprzez zaznaczenie np. w widoku bocznym wszystkich ścian i zadania im określonej wysokości oraz rzędnej spodu ściany. krok po kroku screeny :) Rys.1. Sciana 3000mm, strop 200mm rzędna góry 3000mm (Elevation 3000, Thickness = -200) .... ups.. wiec sciane trzeba obnizyc do 2800mm Rys. 2 Parametry stropu (Elevation 3000, Thickness = -200) po jego zaznaczeniu Rys. 3 Parametry ścian po zaznaczeniu Elevation = 0, Hight = 3000 Rys. 4 Ustawiamy widok boczny 3D...zaznaczamy wszystkie ściany i wymuszamy parametry Elevation i Hight Rys. 5 Widok finalny ...sciany wys. 2800mm (Elevation = 0, Hight = 2800) , strop bez zmian (Elevation 3000, Thickness = -200) Rys. 6 ...stosowałem to czasem przy tworzeniu tego modułu: simon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simon Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dzięki za odpowiedź Martin_S. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zagadnienia. Powiedzmy że mamy płytę stropową z uskokiem (góra płyty na 2 różnych poziomach). Rozumiem, że w takim przypadku muszę podzielić ścinę w pionie na 2 części i obniżyć ją o odpowiednie wartości. Nie ma opcji, że ściana dopasowuje się automatycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Tak ..trzeba obiekt podzielić ...ale na rzucie (2D Top View) sciany się zgrabnie liniami połączą ...i tak będzie robiony przekrój z tego modelu) ....robiłem to przy np. obniżaniu płyt balkonowych w stos. do stropu budynku. np. na rys. 6 lub szeregówce na ponizszych przykladach rys. 1 rys. 2 rys. 3. Widać na definiowanej kondygnacji nr 1 w widoku 3D (Gouraud) np. nadciągi o różnych wysokościach, ściany o różnych wysokościach o raz stropy Tak więc w ramach definiowania danej kondygnacji można wstawiać praktycznie to co się chce. A po złożeniu poleceniem 3D GROUP bedą wszystkie definiowane kondygnacje ładnie złożone wg danej "wizji" architektonicznej. rys.4 model konstrukcyjny 3D szeregówki po wykonaniu polecenia 3D group które składa poszczególne kondygnacje w całość (wybieram tryb solidowy ACIS) Edytowane 14 Września 2013 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankes_vcf Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Kolego Martin_S: jak wrysowałeś takie fajne balustrady na tym budyneczku z łukiem? Udało mi sie jedynie wrysować wiszącą w powietrzu poręcz, a z tego co wyszperałem balustardy program generuje jedynie do schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Balustrady wykorzystałem z opracowania architektonicznego koleżanki ...to element bloku 3D z brył solidowych. Ale takie elementy indywidualne ...proponując nową jeszcze nie istniejącą funkcjonalność UNIVERSAL_3D_BIM_PROFILE można wykonać z brył solidowych i wstawiać w ramach danej kondygnacji. elementy pionowe, płyty, tarcze - tu wykorzystuje własnosci BIM architecture bo ładnie reagują na parametry, i sposób widocznosci w 2D i 3D. yankes_vcf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi