• 0

Łączenie polyline „narożników” wymiarów - czy jest na to jakaś funkcja polecenie CAD?

Pytanie

Opublikowano

Witam. Proszę o wyrozumiałość jestem początkującym designerem CAD. Próbowałem znaleźć na forach potrzebną informację ale nie udało mi się (lub nie potrafię?!). Proszę o pomoc. Posiadam w rysunku przekroje elementu wertykalne i horyzontalne. Potrzebuje połączyć je polylinią „po narożniku” aby odnosiły się do tego samego oznaczenia literowo-cyfrowego do obiektu składowego głównego elementu wymiarowanego. Oczywiście można zrobić to „na piechotę” rysując pionową a później poziomą polylinię łączącą obydwa wymiary. Jest to zasadne do kilku przekrojów na rysunku ale jeśli mam na rysunku kilkadziesiąt przekrojów elementu i jeszcze kilka elementów jest to karkołomne zajęcie rysowania „na piechotę” kilkuset polylinii na jednym rysunku. Do jednego przekroju elementu może być przypisanych kilka lub kilkanaście wymiarów poziomych i pionowych w zależności od ilości obiektów składowych elementu. Czy istnieje jakaś funkcja pozwalająca „z automatu” po wskazaniu poziomego i pionowego wymiaru połączenie ich polylinią jako kontynuacja wymiarowania? Jakieś pomysły? Proszę o pomoc.

PS Zaznaczyłem na zrzucie rysunku na czerwono linie te o które konkretnie mi chodzi

Ashampoo_Snap_poniedziałek, 13 października 2025_13h44m6s.jpg

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
27 minut temu, RobS napisał:

Hej,

Użyj funkcji ZAOKRĄGL (_FILLET) z promieniem 0.

Program połączy linie / polilinie w miejscu pozornego przecięcia.

Fillet requires 2 lines, arcs, or circles (not dimensions).