Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Podpowiedzcie jaki jest polecenie do resetu kilometraża trasy. Wstawiłem raz kilometraż ale w między czasie zmieniła się wartość początkowa jak usunąłem obecny to przy wprowadzeniu na nowo nie pokazuje mi parametru wartość początkowa tylko od razu odstęp co 100.  

Opublikowano

Zachęcam do zerknięcia na https://kursy.zwcad.pl/next/public/
Stworzyłem w zeszłym roku 2 kursy mówiące o wszystkim co ważne w nakładce ZWTraffic. Znajdziesz tam odpowiedzi na pytanie z tego i Twojego poprzedniego wpisu. Wstawianie znaków, rozmiary, kilometraże, tworzenie tablic, oznaczanie miejsc parkingowych i wiele więcej. Jeśli nie chcesz korzystać z kursu to polecam też podręcznik do ZWTraffic, znajdziesz go w samej nakładce - ikona podręcznika ze znakiem zapytania.

image.png.df844d5d2d5afbce692c6ab8384ba4a1.png

Opublikowano
23 godziny temu, RobS napisał:

Hej,

Kliknij na ikonę lub wpisz polecenie ZWTraffic:Trace

image.png.776a6c598542b366a57e68944bcadf56.png

Dzięki wielki. 

Wszystko było by dobrze gdyby nie fakt że jak kliknę ikonę to pojawia mi się to :

image.png.028b79afe0418cccf5ff8975c2b5dea9.png

nie ma nic w wierszu poleceń - domyślnie zapewne chodzi o wskazanie osi jezdni (tak myślę może się mylę) i tak robie

pojawia się "proszę podać kilometraż początkowy" wprowadzam 1.3 zatwierdzam enterem

pojawia się " 

image.png.100b4ad5c97779aa6f8ac03e529fe129.png

zatwierdzam enterem i nic się nie dzieje

Opublikowano

Wszystko jest ok, tak powinno być, wyjaśnijmy to krok po kroku:
1. Funkcja "Trace" zmienia kilometraż początkowy oraz ewentualnie zwrot polilinii
2. Po wybraniu "Trace" rzeczywiście należy wskazać oś drogi o czym program nie mówi w pasku poleceń
3. Następnie program zapyta o kilometraż początkowy, czy droga zaczyna się od 0.0000 czy może jednak od 33.0000 lub jakiejkolwiek innej wartości, u Ciebie będzie to 1.3
4. W kolejnym kroku program zapyta czy kierunek osi jest zgodny z kierunkiem osi drogi. Oznacza to tyle czy kilometraż ma biec od jednej czy od drugiej strony. 
5. Po zatwierdzeniu enterem nie widzimy zmian bo w wyglądzie nic się nie zmieniło. Ale jeśli teraz zaczniemy robić kilometraż to już będzie on robiony zgodnie z parametrami jakie nadaliśmy w poleceniu "Trace". 

Zerknij na ten film od minuty od minuty 16:50. Tam omówiłem jak działa "Trace". Daj znać po testach jak poszło. 

Opublikowano

Dzięki.

Udało się jest tak jak powinno. Podręcznik i szkolenia są bardzo pomocne z tym że nie ma w nich wszystkiego. Polecenie "Trace" wg opisu sugeruje zmianę parametrów co dla mnie jest to informacja, że coś się od razu zmieni. Może za krótko siedzę jeszcze w tym programie ale wszystko przede mną. Najważniejsze, że są osoby takie jak wy które chcą i pomagają takim jak ja

Jeszcze raz wielkie dzięki.