Michał J Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Witam Problem z wyglądem własnych ikonek na paskach w ZwCad+ ładowanych z poprzednich wersji. W poprzednich wersjach ZwCad jak w tle ikonek stosowałem kolor biały ( R,G,B: 255,255,255) to program traktował go jako przezroczysty i przy zmianie skórek programu zawsze tło było przezroczyste, natomiast w ZwCad+ tło nie jest przezroczyste. Wchodząc do edytora ikonki i wymazując to moje białe tło ikonka wydaje się mieć przezroczystość ale jak zmienie skórkę na inną to pasek ma inny kolor tła i tło ikonki jednak nie jest przezroczyste. Musiałbym stworzyć 3 zestawy pasków narzędziowych dla każdej skórki ZwCada+ - trochę bezsensu, żmudna robota przy ok.200 ikonach Czy da się to jakoś rozwiązać, czy raczej to uwaga dla programistów i czekanie do kolejnej wersji ZW. ?? Dodam jeszcze że edycja ikonek za pomocą edytora przycisków nie jest do końca dopracowana ponieważ pole do rysowania wyświetla tylko 14 wierszy z 16 :( W załączeniu przykładowy pasek z ZwCad2011 i ten sam pasek w ZwCad+ pozdr. Michał J pasek_ZwCad2011.bmp pasek_ZwCad+.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Ja przerobiłem swoje wszystkie ikonki z "BMP"na "ICO" programem GIMP i działa jak trzeba Michał J 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał J Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Witam Dzięki za wskazówkę, działa jak należy :) ale trochę żmudnej roboty mnie nie ominie, dodam tylko że pliki .ico muszą mieć 32 bitową głębie kolorów, przy mniejszej efektu przezroczystości niema. pozdrawiam Edytowane 2 Października 2012 przez Michał J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi