PiotrG Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 Witam. Dlaczego nie mogę swobodnie przesuwać obiektów w osi Z przy włączonym ORTO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 (edited) Sprawdzę to i dam znać , choc wydaje mi sie to dziwne bo nie napotkałem takiego problemu w 3d. Wystarczyły 2 min. Wszystko działa jak należy. Procedura postępowania: 1 przełączyć na widok boczny wtedy układ globalny LUW przestawi sie na lokalny XY (y zastapi z) 2. Włączyć F8 ortho 3. Można nawet użyć 3D orbit - układ lokalny nie zmieni sie i będzie można przemieszczać/kopiować w płaszczyźnie prostopadłej do podstawy globalnej LUW XY. dowód: to jest klasyczne postępowanie w CAD, które nie zmieniło się od 17 lat. Edited February 14, 2015 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrG Posted February 14, 2015 Author Report Share Posted February 14, 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jak dla mnie, jest to dość pokrętna metoda a nie klasyczna stosowana w CAD. Chyba że miałeś na myśli w ZWCAD. Równie dobrze na widoku izometrycznym można przestawić LUW aby oś Y zastąpiła Z. Klasyczna metoda to taka gdzie na widoku izometrycznym można przesuwać/kopiować obiekty we wszystkich 3 kierunkach bez potrzeby zmiany LUW. Przynajmniej tak to działa w AutoCadzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 (edited) Ok ja zatrzymałem sie na Autodeskowym Autocad 2006 (zaczynałem od Autocad R13 w 1998), potem od 2008r. już wyłącznie ZWCAD. I jakoś brak tego jakoś mi nie przeszkadza w 3D Edited February 14, 2015 by Martin_S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts