PiotrG Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Witam. Dlaczego nie mogę swobodnie przesuwać obiektów w osi Z przy włączonym ORTO. Cytuj
Martin_S Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Sprawdzę to i dam znać , choc wydaje mi sie to dziwne bo nie napotkałem takiego problemu w 3d. Wystarczyły 2 min. Wszystko działa jak należy. Procedura postępowania: 1 przełączyć na widok boczny wtedy układ globalny LUW przestawi sie na lokalny XY (y zastapi z) 2. Włączyć F8 ortho 3. Można nawet użyć 3D orbit - układ lokalny nie zmieni sie i będzie można przemieszczać/kopiować w płaszczyźnie prostopadłej do podstawy globalnej LUW XY. dowód: to jest klasyczne postępowanie w CAD, które nie zmieniło się od 17 lat. Edytowane 14 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj
PiotrG Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jak dla mnie, jest to dość pokrętna metoda a nie klasyczna stosowana w CAD. Chyba że miałeś na myśli w ZWCAD. Równie dobrze na widoku izometrycznym można przestawić LUW aby oś Y zastąpiła Z. Klasyczna metoda to taka gdzie na widoku izometrycznym można przesuwać/kopiować obiekty we wszystkich 3 kierunkach bez potrzeby zmiany LUW. Przynajmniej tak to działa w AutoCadzie. Cytuj
Martin_S Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Ok ja zatrzymałem sie na Autodeskowym Autocad 2006 (zaczynałem od Autocad R13 w 1998), potem od 2008r. już wyłącznie ZWCAD. I jakoś brak tego jakoś mi nie przeszkadza w 3D Edytowane 14 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi