Kashmir Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam, posiadam ZW CAD + Architecture 2014 64bit PL. Wiem, że ten temat był wielokrotnie przerabiany ale nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi.Czy jest możliwość zamiany jednostek wstawianych obiektów z milimetrów na centymetry? Wszystkie siatki, ściany, okna, drzwi itp maja domyślnie ustawione milimetry. Cytuj
Martin_S Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak , bo obecne wbudowane mechanizmy kreślenia są zgodne ze standardami EU tj. kreślenie CAD w mm zgodne z obowiązującym rozporządzeniem z maja 2012r. Fakt, że od ok. 60lat była normalizacja w Polsce kreślenia w cm , ale przyzwyczajenia i nawyki zostały. Dopuszcza sie kreślenie w cm , ale trzeba to zaznaczyć w legendzie/uwagach zgodnie z rozporządzeniem z 2012r. Taki jest też trend ogólnoświatowy, bo się interesuje CAD, pewnie dlatego Chińczycy zuniwersalizowali program na wszystkie rynki tj. jednostki w mm i m. np. Nawet USA pomału przestawia się na równoległe standardy jednostek anglosaskich (cale) i mm, ze względu na światowy rynek producentów budowlanych oznaczających wymiary wyrobów w mm. Udogodnienia cm wprowadził ARCHICAD , REVIT , bo lokalny polski rynek (Architekci w wieku średnim i starszym) tak chciał. Młodzi są bardziej elastyczni. Konstrukcje wg standardów EU kreśli sie bądź w mm lub m (są odpowiednie normy powoływane do tego). Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Martin_S Cytuj
Kashmir Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Wszystko rozumiem bo sam praktykuje, jednak nie odpowiada to na moje pytanie. Czy w ZW CAD Architecture jest funkcja/ustawienie, która pozwala na zmianę skali/jednostki wprowadzanych elementów? Cytuj
Martin_S Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Rysujemy co do zasady 1:1 i domyślnymi jednostkami kreslenia to tylko mm lub m, a skalowanie rysunku do druku mozna ustawiac np. na rzutniach/layoutach 1:50 1:100 itp. Cytuj
Kashmir Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Ok, rozumiem, że nie ma możliwości takiej zmiany. Dzięki za odpowiedź. Cytuj
Martin_S Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Możnaby "obejść" wymiarowaniem, rysowanie i modelowanie w mm 1:1, natomiast styl wymiarowania skorygować dzielnikiem 1/10 i jednostki wymiarów wyswietlane są wtedy w cm. (Primary Units - Scale Factor ...z 1 zmienić na 0.1) 1. modelowanie w mm 2. wymiarowanie w cm Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Martin_S Cytuj
awarch Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, Niestety modelowanie w cm nie jest na chwilę obecną w ZWCAD Architecture. Prawdopodobnie funkcjonalność ta dostępna będzie w następnej kompilacji programu. W chwili obecnej można modelować jedynie w mm, a wymiarowanie, tak jak pisze użytkownik Martin_S, wykonać w cm. Opcja wymiarowania Punkt Po Punkcie posiada opcję automatycznego ustawienia skali wymiarów, w związku z czym, możemy wymiarować w jednostce np. cm. Jak tylko będzie możliwe modelowanie w cm niezwłocznie poinformuję o tym na forum. Cytuj
Martin_S Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Należy zawczasu przewidzieć narzędzie konwertujące model w cm na mm i odwrotnie i z dowolnych jednostek, konstruktorzy modelują w mm i m tak jak jest obecnie !!! Model w cm będzie dla mnie sporym utrudnieniem, obecnie na szczęście Architekt modeluje w Revicie w mm , wymiaruje w cm, wiec to mi już ułatwia modelowanie konstrukcji i koordynowanie jej od podstaw. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Martin_S Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi