Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, 

Chciałbym stworzyć blok dynamiczny, który miałby 2 parametry zmienne automatycznie do tekstu w narożniku wraz z przesuwaniem wierzchołków (wierzchołki w kółkach). O ile parametry wysokości w metrach udało mi się osiągnąć o tyle, parametr czasu jest zmienny, czasem odcinek (między kółkami) ma 1h a czasem 1h i 20 min. 

Czy moglibyście mi pomóc stworzyć taki blok ?

Dla ułatwienia dołączam plik, który ma w tle linijkę słońca, bo o nią tu chodzi. Temat jest architektoniczny, ale tu grupa chyba prężniej działa :)

Linijka ma być niewidoczna, fajnie jakby parametry czasu i wysokości miały opcję wyłączenia.

image.png.863e27c76318af13e4ecd350e1d1a8d6.png

pozdrawiam, T

1lin.dwg

Edytowane przez tomla
dopisek
Opublikowano

Hej,

Chodzi o to, żeby wartość czasu i odległości była pobierana z bloku w zależności od jego rozciągnięcia?

Dobrze rozumiem twój pomysł?

Opublikowano

Hej, raczej nie, bo byłoby to pewnie bardzo skomplikowane. Lepiej ogarnąć to jakimś nielinearnym współczynnikiem , zmiennym podczas rozciągania. Ja zrobiłem parametr wysokości po prostu obiektem wymiarowym, który rozciąga się strechem w bloku dynamicznym. Dodatkowo wpisałem mu faktor 0,077 i on pokazuje metry (kąt padania słońca sprawia że jeden 1m daje 1.23m cienia).

Załączam ten blok dynamiczny, to zrozumiesz od razu o co chodzi :)

2lin.dwg

Opublikowano

Współczynnik 0,077 który określiłeś jest liniowy. Nie ma możliwości wpisania równania w pole Liniowa skala wymiaru (Dim scale linear).

Wiesz już jakie będzie równanie do przeliczania wartości wymiaru?

Opublikowano

No tak, kąt padania jest linerny i niezmienny. Czyli, rozciąganie góra dół daje stały współczynnik 0,077 i to jest ok, ale prawo lewo, to czas i on nie jest linearny. Przesunięcie wierzchołka prawo lewo w tej podstawie trójkąta daje różne wyniki przy przesunięciu, powiedzmy o wartość X.  

Opublikowano

Rozumiem, dlatego pytam o funkcję według której ma być przeliczana odległość w podstawie trójkąta.
To już brzmi jak dość złożone równanie od którego należy wyjść przy próbie rozwiązania tego zagadnienia.