tomla Opublikowano 21 Marca Zgłoś Opublikowano 21 Marca (edytowane) Dzień dobry, Chciałbym stworzyć blok dynamiczny, który miałby 2 parametry zmienne automatycznie do tekstu w narożniku wraz z przesuwaniem wierzchołków (wierzchołki w kółkach). O ile parametry wysokości w metrach udało mi się osiągnąć o tyle, parametr czasu jest zmienny, czasem odcinek (między kółkami) ma 1h a czasem 1h i 20 min. Czy moglibyście mi pomóc stworzyć taki blok ? Dla ułatwienia dołączam plik, który ma w tle linijkę słońca, bo o nią tu chodzi. Temat jest architektoniczny, ale tu grupa chyba prężniej działa Linijka ma być niewidoczna, fajnie jakby parametry czasu i wysokości miały opcję wyłączenia. pozdrawiam, T 1lin.dwg Edytowane 21 Marca przez tomla dopisek Cytuj
RobS Opublikowano 21 Marca Zgłoś Opublikowano 21 Marca Hej, Chodzi o to, żeby wartość czasu i odległości była pobierana z bloku w zależności od jego rozciągnięcia? Dobrze rozumiem twój pomysł? Cytuj
tomla Opublikowano 21 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca Hej, raczej nie, bo byłoby to pewnie bardzo skomplikowane. Lepiej ogarnąć to jakimś nielinearnym współczynnikiem , zmiennym podczas rozciągania. Ja zrobiłem parametr wysokości po prostu obiektem wymiarowym, który rozciąga się strechem w bloku dynamicznym. Dodatkowo wpisałem mu faktor 0,077 i on pokazuje metry (kąt padania słońca sprawia że jeden 1m daje 1.23m cienia). Załączam ten blok dynamiczny, to zrozumiesz od razu o co chodzi 2lin.dwg Cytuj
RobS Opublikowano Poniedziałek o 09:27 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:27 Współczynnik 0,077 który określiłeś jest liniowy. Nie ma możliwości wpisania równania w pole Liniowa skala wymiaru (Dim scale linear). Wiesz już jakie będzie równanie do przeliczania wartości wymiaru? Cytuj
tomla Opublikowano Poniedziałek o 09:32 Autor Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:32 No tak, kąt padania jest linerny i niezmienny. Czyli, rozciąganie góra dół daje stały współczynnik 0,077 i to jest ok, ale prawo lewo, to czas i on nie jest linearny. Przesunięcie wierzchołka prawo lewo w tej podstawie trójkąta daje różne wyniki przy przesunięciu, powiedzmy o wartość X. Cytuj
RobS Opublikowano Poniedziałek o 12:10 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:10 Rozumiem, dlatego pytam o funkcję według której ma być przeliczana odległość w podstawie trójkąta. To już brzmi jak dość złożone równanie od którego należy wyjść przy próbie rozwiązania tego zagadnienia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi